Svenska Spels spelmaskiner i utsatta områden

Hur ser det ut med spelautomater i utsatta områden? Många tänker säkerligen att spelmaskiner som finns i områden som exempelvis Hisingen blir utsatta för mer vandalism och rånförsök. Sanningen är att utsatta områden också är en plats där Svenska spel har satt ut fler spelmaskiner än på andra ställen. Vad beror det på och finns det en marknadsagenda som de inte berättar för svenska folket? Konsekvenserna har blivit att sidor som Casinoonline247.se istället har växt sig stora och att kritiken mot Svenska spel har blivit allt mer högljudd. I en kartläggning som P4 Göteborg gjorde märkte man en korrelation mellan täthet av fattigdom och spelautomater.

Vad är då anledningen till att Svenska spel placerat ut spelautomater i utsatta områden? Forskning har visat på att spelmaskiner i fattigare områden används mest och det är fakta som Svenska Spel använder sig av när de väljer att sätta upp nya maskiner. Mest populära är Vegas-automaterna som går att hitta på ett flertal ställen runtom i landet. Forskaren Anders Stymne, en av Sveriges mest prominenta experter när det kommer till spelberoende, är kritisk mot Svenska spels sätt att agera. Han menar att spelautomater fungerar som en extraskatt och att den är inriktad mot dem som har lägst inkomst i landet. Detta är dock inte en åsikt som delas av alla.

Spelmaskiner kan placeras i fattigare områden

Spelmaskiner i utsatta områden ett hett ämne

Svenska spel menar dock att de endast placerar automater där det finns en stor efterfrågan. Därmed hamnar många spelmaskiner i vissa områden. Vegas-automaterna har granskats närmare och en studie som kom ut år 2012 visade att områden som Botkyrka och Täby, nummer ett och två på listan, omsatte mer än dubbelt så mycket som Gävle och Örebro, nummer nio och tio. Listan som sammanställer hur mycket omsättning automaterna har talar sitt tydliga språk: Spelmaskinerna som finns i vissa områden används oftare och med större summor. Frågan kvarstår då, bör man eller bör man inte förse fler spelautomater om intresset finns?

Ett beroendeframkallande nöje

Svenska spel anser dock att man bara lyssnar på efterfrågan och sätter ut spelmaskiner i de områden där de är som mest eftertraktade. Alla människor borde få bestämma vad de vill ägna sig åt och spel är ett nöje som har funnits i alla tider. Det är dessutom ett relativt billigt nöje, om man bara satsar lite pengar och inte överdriver spelandet. Inte alla blir spelberoende, endast en bråkdel, och varför skulle inte alla människor få drömma en smula. Spelmaskiner står dessutom ofta i miljöer där det finns mycket folk, vilket innebär att man automatiskt får ett större socialt nätverk. Sociala nätverk hjälper folk att må bättre, både på grund av möjligheten till kontakt med de som man kanske inte normalt skulle umgås med, samt genom ökade chanser till t.e.x. arbetstillfällen.

Oskyldigt under kontrollerade former

En gammal spelform som bingolotto är en förlustaffär för det stora flertalet spelare, men precis som spelmaskiner bjuder bingolotto på en form av underhållning. Det är dessutom mer socialt att gå ut och spela på en maskin än att sitta hemma och spela, kanske för ännu större belopp, på sin dator eller mobiltelefon. Diskussion kring hur Svenska Spel ska agera är principiellt intressant, och det flesta kan nog förstå argumentet att det är lite känsligt och cyniskt att placera fler maskiner i fattiga områden eftersom människor där spelar mer. Men om det under en genomsnittlig session kostar lika mycket att spela en timme på en Vegas-maskin som vad det gör att se en film på bio, så ska det kanske ses som en rimlig prissatt form av underhållning?